Salı, 2024-03-19, 7:58 AM


AnaSayfa 
Profilim
Çıkış
DOSYA KATALOĞU
Welcome Konuk | RSS  
Menü

Katagoriler
Programlar [35]
Tıkla Anında İndir.
İlginç Olaylar [9]
Güzel Sözler [11]
İllerimiz [7]
Oyunlar [27]
Şiirler [3]
Teknoloji [9]
Mizah [5]
Sağlık [10]
Öyküler Hikayeler [4]
Yemek Tarifleri [20]

Sizin Oylarınız
Sitemizi Nasıl Buluyorsunuz
Total of answers: 256

Main » Files » Sağlık

Entries in category: 10
Shown entries: 1-5
Pages: 1 2 »

Sort by: Date · Name · Rating · Comments · Downloads · Views

KEKEMELİK

Kekemelik terimi sözel iletimi siklikla ve önemli ölçüde bozan konusma kusurlari anlaminda kullanilmaktadir. Kekemeligin en açik görülen özelliklerinden biri kelimelerin cümlelerin ve özellikle hecelerin tekraridir.

Tekrarlamalar özellikle çocuklarda normalde 4-5 yasina kadar görülebilmektedir. Bu masum tekrarlarla kekemeligin birbirinden ayirt edilmesi gerekmektedir. Çocuklardaki bu normal akicilik kusurunun kekemelik haline gelmesinde ailelerin baski ve çocugun bu konusmasi üzerine toplamasidir denmektedir.

Kekemelikte en önemli özelliklerden biri kelimelerin yada hecelerin tekrarlanmasidir. Bazen harflerin çikarilmasinda da zorlanilabilir. Bir baska sorunda kekemelerin bütün gayretlerine ragmen hiç ses çikaramama ile karekterize yasanan bloklardir.

Bazen bu takilmalara eslik eden motor hareketler olabilir. Bunlar ise basit göz kirpmalardan gözdede sarsilmalara kadar varabilir.

 

Sağlık | Views: 565 | Downloads: 0 | Added by: mesudum | Date: 2008-12-23 | Comments (1)

KANSERİN NEDENLERİ
 

Eski çağlardan beri insanlar, kanserin nedenlerinin öğrenmeye çalışmışlardır. Ancak tüm çabalara karşın kanserin nedenleri açıklıkla saptananmamıştır.  Bununla beraber özellikle sonra yapılan araştırmalar bazı önemli ipuçlarının çıkmasına yol açmıştır. Bugun, insan kanserlerine yol açan ana etkenler üç grupta toplanabilir.

 

1)      Kimyasal Karsinojenler

Çevremizde bol miktarda bulunan ve sayıları giderek artan pek çok kimyasal maddeden bazıları kansere yol açabilmektedir. Sanayinin ilerlelemesi ile insanlar yeni yeni bir takım kimyasal maddelere temas etmek zorunda kalmıştır.

 

Örnek: Katranla uğraşanlarda bazı cins deri kanserlerinin, boya sanayinde çalış9nalarda mesame kanserinin daha ço görüldüğu söylenebilir. Son yıllarda asbest, vinil klorür gibi maddelerin bazı saç boyalarının, detarjanların ve kozmetiklerinde kansere yol açabileceği ileri sürülmüş ve kuvvetli kanıtlar ortaya konmuştur.

 

Kanserin biyolojisinde 4 temel nokta ortaya çıkmaktadır.

 

1)      Karsinojenlerin etkileri dozlarına bağlıdır, biririni etkileyebilirler.

2)      Kanserleşme zaman gerektirir. Karsinojen dozu ne kadar fazla ise kanser o kadar kısa sürede belirir.

3)      Kanser ilk hücreden, yavru hücerelere yayılır.

4)      Kanserleşme hücre çoğalmasını etkiyelen bir olaydır.

 

2)      Onkonejik Virüsler

Virüsler başlıca bir nukleik asit çekirdeği ve bunu çereleyen protein kılıfından oluşmuştur. Nükleik kapsamına göre RNA ve DNA virüsleri olarak ayrılırlar. Virüsler buğun için en küçük mikroplardır. Bunların çoğu insan ve hayvanlarda bulaşıcı hastalıklara yol açarlar. Bazı virüsler ise hayvanlarda değişik tip kanserlere neden olurlarlar. Bunlara “onkonejik virüsler” denir. Bu onkonejik virüsler bazı insan kanserlerine de neden olabileceği ön görülmektedir.

 

3)      Radyasyon

Radyasyon kansere neden olabileceği ortalam 72 yıldan beri bilinmektedir. Bununla birlikte düşük dozdaki çevresil radyasyonların da kanser sıklığı artırabileceği ileri sürülmektedir.

 

Uzun yıllar güneş ışığı altında çalışan köylülerde deri kanserinin çok daha sık görülduğu eskiden beri bilinir. Röntgen ışınları ile uğraşanlarda kan kanserine deri kanserine ve kemik kanserine yakalanmaları daha sık görülmektedir. İkinci dünya savaşında japonya’ya atılan atom bombasından kurtulanlarda sonraki yıllarda çok yüksek oranda kanser görülmüştür.  Bütün bu açık örnekler değişik ışınların kansere yol açabileceğini göstermektedir.

 

Yukarda açıklanan üç ana grup dışında kansere neden olabilecek bazı nedenler vardı. Bunların başında tütü ve alkol alışkanlığı vardır. Buğün akciğer kanserinin en ö9nemli nedenlerinden birinin siğara alışkanlığı olduğu artaya çıkmıştır. Pipo içenlerde daha çok dudak ve dil kanserleri görülmektedir.

 

Fazla mitarda uzun süreli alkol kullanmanın da ağız, gırtlak yemek borusu ve karaciğer kanserlerine yol açabileceği görüşünü desteklemektedir.

 

Kalıtsal özelliği üzerinede de kısaca durmak gerekiyor. Aslında kanser kalıtsal, daha açık bir deyimle aileden geçen bir hastalık değildir. Örneğin lenf bezi kanserleri , meme, mide, kalın bağırsak kanserleri gibi bazı türler bazı ailelerde daha sıklıkla görülmektedir. Bunun nedeni henüz anlaşılamamıştır.

 

Travma ve iltihabında deri kanserine ve kemik tümörlerine rol oynadığı gösterir.

Sağlık | Views: 621 | Downloads: 0 | Added by: mesudum | Date: 2008-12-23 | Comments (0)

KANSER NEDİR? 
 

 

 

 

Hücrenin yapı ve fonksiyon bakımından normalden sapması, anormal şekilde ve gerçekte kendisinin bir yapı taşı olduğu canlının aleyhine olacak biçimde çoğalma göstermise ve kendisi ile hiçbir ilişkisi olmayan diğer doku ve organları işgal ederek o doku ve organların görevlerinin engelemesidir.

 

Buğün için insan kaserenin oluş mekanizması tam olarak anlaşılmış değildir. Ancak elde mevcut deliller kanserleşmenin tek bir hücreden başladığı ve zamanla yaygınlaştığını göstermektedir. Tek bir hücrenin kanserleşmesinden, hastalığın belirti verecek duruma gelişine kadar geçen süre ve olaylar da tam olarak bilinmemektedir.

 

Genel olarak kanser, vücuttaki her cins hücre veya dokudan köken alabilir. Ancak en sık deri, meme, akciğer, ve sindirim sistemi dokuları kansere yol açar.

 

Tübör: Genellikle köken aldıkları dokuya ve karekterine bakılmasızın vücutta oluşan anormal doku ve kitlelerine denir.

 

 

Sağlık | Views: 691 | Downloads: 0 | Added by: mesudum | Date: 2008-12-23 | Comments (0)

BAZI BESİNLERİN KALORİ DEĞERLERİ.
 
 
Sağlık | Views: 716 | Downloads: 0 | Added by: mesudum | Date: 2008-12-23 | Comments (0)

Allerji nedir?
 
Çevremizde yaygın olarak bulunan allerjenlere bazı kişiler diğerlerinden daha fazla duyarlı olup (atopik kişiler) onlara karşı allerjik olmayan normal kişilerden (atopik olmayan) çok daha abartılı bir reaksiyon verirler. Bu duruma allerji denilmektedir.

Allerjik tabiatta olmak bir hastalık mıdır?
Hayır. Toplumda yaşayan bireylerin yaklaşık %30’u allerjik tabiattadır. Bu kişiler duyarlı oldukları bazı allerjenlere karşı özel E tipi antikorlar aracılığıyla abartılı bir reaksiyon oluşturabilme yeteneğindedirler. Bu tip antikorlara bağlı olarak bazen değişik allerjik hastalıklar ortaya çıkabilir. Ancak tek başına allerjik bünyeye sahip olmak, yani atopik olmak bir hastalık olmayıp allerjik hastalıklara bir çeşit aday olma, yatkın olma durumudur.

Allerjik bünyeye sahip olmak neye bağlıdır?
Bu tamamen ailesel geçişli (irsi) bir durumdur.

Genetik geçiş dışında çevresel faktörlerin bir etkisi yok mudur?
Atopik olma veya olmama durumu tamamen genetik olarak belirlenmektedir. Ancak atopik kişilerde allerjik hastalıkların gelişip gelişmemesi çevresel allerjenlerle karşılaşma yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Daha dünyaya gelmeden gebelik döneminde veya hayatın erken döneminde, emzirme periyodunda annenin sigara içmesi, allerjik gıdaları tüketmesi, ortamın allerjen yoğunluğunun fazla olması gibi faktörler atopik kişilerde allerjik hastalıkların görülme sıklığını artırır.

Allerjik hastalıklar psikolojik nedenlerle görülebilir mi?
Allerjik hastalıklar psikolojik veya psikosomatik hastalıklardan farklıdır. Ancak allerjik hastalıkların gelişiminde, yakınmaların ortaya çıkmasında ve hastalığın kontrolünde psikolojik durumun da katkısı olabilir. Ayrıca psikolojik hastalıklarla ayrımı gerekebilir.

Allerjik hastalıklar nelerdir?
Astım, allerjik burun nezlesi ve sinüzit, allerjik göz nezlesi, burun polipleri, allerjik orta kulak iltihabı, ürtiker ve egzema gibi allerjik deri hastalıkları, gıdalara bağlı allerjik reaksiyonlar, çeşitli ilaç ve kimyasallar ile arı ve böcek sokmalarına bağlı allerjik reaksiyonlar allerjik hastalıkların arasında öncelikli olarak sayılması gerekenlerdir.

Allerjik bünyeli bir kişide bu hastalıkların hepsi de bulunur mu?
Vücudun allerjenlere olan reaksiyonu belirli organlara özel dağılım gösterir. Bazı kişilerde bu sayılan hastalıkların bir kaçı beraber bulunabilirse de bu şart değildir.


Sağlık | Views: 562 | Downloads: 0 | Added by: mesudum | Date: 2008-12-23 | Comments (0)

1-5 6-10
Foruma Giriş
Giriş:
Şifre:
 

Arama

Dost Siteler

İstatistikler

Toplam Kullanıcı: 1
Konuk: 1
Kayıtlı: 0

Copyright MyCorp © 2024