ET YEMEKLERİ, KEBABLAR, KÖFTELER
ÇARDAK KEBABI
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Kuşbaşı Kuzu Eti
2 adet Kuru Soğan
4 diş Sarımsak
2 adet Domates
3 adet Sivri Biber
2/3 su bardağı Süt
5 çorba kaşığı Un
1 Yumurta
1 yemek kaşığı Tereyağ
100 gr Kaşar Peyniri
1 tatlı kaşığı Salça
Tuz, Kara Biber, Kekik
Hazırlanışı :
Önce kuşbaşı eti, soğan, sarımsak, domates, biberle kavurarak pişirin.
Tuz ve tereyağ ekleyin. Suyunu çekince karabiber ve kekik ekleyerek bırakın.
Diğer tarafta unu, yumurtayı ve sütü iyice çırparak pürüzsüz bir krep hamuru yapın. Tuz ekleyin. 15 cm. çapında bir teflon tavayı hafifçe yağlayarak bir kepçe krep hamurundan koyup, iki tarafını kızartın.
Krebi bir kaseye koyarak pişen etlerden iki- üç kaşık içine doldurun. Kasenin dışında kalan krep hamuru ile üstünü kapatıp, krep bohçasını kaseyi ters çevirerek bir tepsiye yerleştirin. Bütün krepleri aynı şekilde tepsiye yerleştirdikten sonra üzerlerine birer dilim kaşar peyniri koyun. Peynirin üzerine sulandırılmış salça gezdirerek 180 derecelik fırında peynirler eriyene kadar kızartın.
Sıcak Sıcak Servis yapınız..
TAZE ETLİ BEZELYE
Malzemeler : (4 kişi için)
1 Kg Taze Bezelyenin içi
250 gr Kuşbaşı Et
1 adet Kuru Soğan
3 adet Domates
3 kaşık Yağ
3 su bardağı Su
1 tatlı kaşığı Toz Şeker
Tuz
Hazırlanışı :
Kuşbaşı et ile çentilmiş soğan birlikte ve et suyunu çekene kadar yağda kavrulur. Üzerine kabuğu soyulmuş ve ince ince kesilmiş domates eklenir. Kavrulmaya devam edilir.
Domatesler öldürüldükten sonra, İç bezelye atılır ve rengi hafifçe dönene kadar kavrulmaya devam edilir.
Bu yarı pişmiş karışımın üstüne, 3 bardak Su, tuz, bir tatlı kaşığı şeker konur ve kapağı kapatılarak, bezelye ve etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Bu yemek konserve bezelye ile yapılırsa, domateslerin kavrulması sonrası, bezelye kavrulmadan, doğrudan su ilave edilerek içine katılır ve pişirilir. Miktar olarak 2 su bardağı bezelye yeterlidir.
ETLİ GÜVEÇ
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Kuşbaşı Koyun Eti
10 adet ceviz büyüklüğünde Kuru Soğan
1 yemek kaşığı Yağ
2 orta büyüklükte Domates
3 tane Yeşil Biber
1 bardak Su
Kıyılmış Maydanoz
yeterince Tuz
Hazırlanışı :
Orta büyüklükte bir toprak güveç kullanılır.
Güvecin en altına kuşbaşı etler sıralanır. aralarına 10 tane kuru soğan serpiştirilir. Domatesler halka halka doğranıp üzerlerine yerleştirilir. Aralarına ortalarından yarılmış taze yeşil biberler konur. Tuz ilave edilir ve 1 bardak Su konur. Kapağı kapatılarak orta hararette pişirilir.
Kuzu etinden yapılırsa lezzetli olur. Kuzu eti bulunmaz ise et önce kuşbaşı olarak kavrulur, sonra su ile pişirilip öyle konur.
Servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz güzel durur.
HASAN PAŞA KÖFTESİ
Malzemeler : (4 kişi için)
½ kg Köftelik Kıyma,
1 Kuru Soğan,
2 dilim Ekmek İçi,
1 tutam Maydanoz
4 tane Patates
250 gr süt
200 gr kaşar peyniri
1 yemek kaşığı Salça,
Biraz Su
1 Kaşık Sıvı Yağ
Tuz, Kara Biber, Kimyon
Hazırlanışı :
Patatesleri haşlayın. Soğanları soyup robotta kıyın. Ekmek dilimlerini, yıkanmış maydanozu ekleyip robotu bir daha çalıştırın. Bu karışımı kıyma, tuz, karabiber, kimyonla beraber yoğurun. Oluşturduğunuz bu köfte harcından cevizden biraz büyük parçalar alarak top haline getirin ve başparmağınızla ortasına bastırıp hafifçe çukurlaştırın. Bu köfteleri yağlanmış cam tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 15 dakika kadar kızartın.
Onlar fırındayken haşlanmış patatesleri soyun, ikiye üçe bölerek robota koyun. Üzerine süt, kaşar peynirinin yarısını ve biraz tuz ekleyerek ezip püre haline getirin. Fırından çıkardığınız köftelerin üzerine püreyi yayıp, köftelerin çukurlarına dolmasını sağlayın. Bir kaşık salçayı su ile ezerek hepsinin üstünde gezdirin.
En üste kalan kaşar peynirini rendeleyip serpiştirin. Kaşar peyniri pembeleşene kadar kızartıp sıcak sıcak servis yapın.
İSTİM KEBABI
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Kuşbaşı İncik Eti
4 diş Sarımsak
2 adet Kuru Soğan
4 adet Domates
4 adet Sivri Biber
2 adet Patlıcan
4 yemek kaşığı Sıvı Yağ
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Kuşbaşı kuzu etini, kabuğu soyulmuş ve doğranmış iki domates,iki biber, sarmısak, soyulup dörde bölünmüş soğan, tuz, karabiber, su ve biraz yağla birlikte güzelce pişirin.
Onlar pişerken iki patlıcanın kabuklarını alacalı soyarak uzunlamasına beşe bölüp, yağda kızartın.
Kızaran patlıcanları ayrı bir kaba alın. İki dilim patlıcanı + işareti oluşturacak şekilde üst üste koyun.Tam ortasına
sebzelerini ayırdığınız pişmiş etten iki kaşık yerleştirin. Patlıcanların dört ucunu üstte toplayın.Üzerine bir dilim halka domates ve uzunlamasına kesilmiş sivribiber koyarak açılmaması için kürdanla tutturun. Hepsini bu şekilde yaparak tepsiye dizin.
Etin suyunu üstlerine gezdirip 180 derecelik fırına verin. Biberler ve domatesler kızarınca fırından alıp servis yapın.
İZMİR KÖFTE
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Kıyma
2 dilim bayat ekmek
1 adet Yumurta
2 yemek kaşığı Yağ
2 adet büyükçe Domates
½ kaşık Salça
2 bardak Su
1 küçük demet maydanoz
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
½ Kg Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılıp suyu sıkılmış iki dilim ekmek içi, yeterince tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ve 1 yumurta kırılıp güzelce yoğrulur.
Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp, ıslatılmış iki el arasında parmak şeklinde köfteler yapılıp, bir tarafa bırakılır.
Köfteler bir tavada, yalnızca renkleri hafifçe dönecek kadar kızartılır. Yağlarıyla birlikte tencereye alınır.
Başka bir kapta salça, yağ içinde öldürülür. Buna kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış domatesler katılır. Domatesler de öldürülür. Domatesli su, köftelerin üzerine gezdirilerek dökülür. Hepsinin üstüne 2 bardak su dökülür. Orta hararette ısıda 5 dakika pişirilir.
KABURGA DOLMASI
Malzemeler : (4 kişi için)
1 kg kuzu kaburgası (Kasapta üzerine enlemesine bir cep açtırılmış)
1 adet soğan
Tuz, karabiber
Dolması İçin
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 kahve fincanı badem içi
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 su bardağı su
1 su bardağı ince doğranmış mürdüm eriği
Tuz, karabiber, nane
1 çorba kaşığı salça
Kürdan
Hazırlanışı :
Kuzu kaburgasının içini ve dışını rendelenmiş soğan ve tuz ile ovun.
Bu arada tencereye sıvıyağı alın.
Rendelenmiş soğan ve badem içini yağda kavurun. Daha sonra, yıkanıp ayıklanmış bulguru ekleyin. Suyunu ilave edin. Çekirdeği çıkarılmış erik, tuz, karabiber ve nane ekleyin. Bulgurlar suyunu çekene kadar pişirin.
Pişen pilavı, üzerine cep açılmış kaburgaya doldurun. Açık yerlerini kürdan ile iyice tutturun. Folyoya sarın. Su dolu düdüklü tencerede yarım saat kadar pişirin.
Daha sonra tencereden alıp, folyosunu çıkarın. Üzerine salça sürün. Kızgın fırında kızartın.
Fırından alıp sıcak olarak servis yapın.
FIRINDA KAĞIT KEBABI
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Kuşbaşı Koyun Eti
200 gr İç Bezelye
1 adet Domates
2 adet Biber
1 adet Kuru Soğan
4 adet Fırın Poşeti (ya da yağlı kağıt)
Maydanoz ve/veya Dereotu
2 kaşık Zeytinyağ
Tuz, Kara Biber, Kekik
Hazırlanışı :
Kuşbaşı etinizi, but veya kol üstünden alırsanız daha lezzetli olacaktır.
Eti, halka halka doğranmış soğan, Ufak ufak doğranmış domates ve biber, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, tuz, karabiber, kekik ile harmanlayıp, üzerinden 2 kaşık zeytinyağı dolaştırın ve bir kenarda yarım saat kadar bekletin.
Poşetleri (ya da 2 kat yağlı kağıdı) hazırlayıp, malzemeleri eşit şekilde paylaştırın. Üzerine 1 kaşık su dökü, poşetleri kapatın ve orta hararetteki fırında pişirin.
Sıcak Sıcak Servis yapınız..
KADINBUDU KÖFTE
Malzemeler : (4 kişi için)
750 gr Kıyma
2 adet Kuru Soğan
1 kahve fincanı Pirinç
2 yemek kaşığı ve 1 bardak Yağ
4 adet Yumurta
1,5 bardak Su
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Bir tavada 2 kaşık yağda çentilmiş 2 adet Soğan hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulmuş soğanlara 1,5 bardak su, 1 kahve fincan Pirinç, 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır.
Kıymanın yarısı, yağsız bir tencerede suyunu salıp, çekene kadar kavrulur (isteğe bağlı). Bu kıyma diğer yarıya ilave edilir. Hepsi birlikte iyice yoğrulur ve robottan geçirilir.
İçine 2 yumurta, karabiber, tuz ve pirinçli karışım ilave edilir. Hepsi birlikte yoğrulur. Pirinçli kıymadan küçük topaklar alınıp, iki avuç arasında yuvarlanır. Oval yassı köfteler haline getirilir.
2 adet Yumurta bir tabakta iyice çırpılır. Köfteler, bu yumurtalara batırılarak, kızgın yağda kızartılır.
MANTARLI ET SOTE
Malzemeler : (4 kişi için)
500 gr Kuşbaşı Et,
300 gr Mantar
2 adet Domates
1 adet Soğan
2 adet Sivri Biber
Margarin
Tuz, Kara Biber, Kekik, Nane, Pul Biber
Hazırlanışı :
Soğanları ince ince doğrayıp pembeleşinceye kadar kavurun, içine kuş başı etleri atın. Suyunu çekene kadar kavurun. Kavurduğumuz etin üzerine rendelenmiş domates veya 1 kaşık salçayı dökün. Mantarları ortadan ikiye bölün. Kavrulan etlerin üzerine atın. 1 su bardağı su, tuz ve diğer baharatları ilave edip karıştırın. Tencerin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin.
ORMAN KEBABI
Malzemeler : (6 kişi için)
½ Kg Kuşbaşı Koyun ya da Kuzu Eti
200 gr İç Bezelye
2 adet Patates
2 adet Havuç
2 yemek kaşığı Yağ
1 adet Kuru Soğan
1,5 bardak Su
Tuz, Karabiber, Kekik
Hazırlanışı :
Bir tencereye et, çentilmiş soğan, küçük küçük doğranmış havuç, yağ ile konup kavrulur.
Üzerine su ilave edilir. Et ve havuçlar pişinceye kadar 1 saat kadar ateşte tutulur.
Üzerine küçük küçük doğranmış patates ve bezelyeler, tuz, karabiber ilave edilip, yarım saat kadar daha pişirilir.
Kekik yemek pişirildikten sonra yemeğin üstüne ilave edilir.