MEYVE SALATASI
Malzemeler : (4 kişi için)
2 şer adet elma, portakal, muz, armut, kivi (hepsinin bulunması şart değil, 2-3 cins meyve yeterli)
1 su bardağı konsantre şeftali yada kayısı suyu
1 yemek kaşığı tozşeker
1/2 çay bardağı limon suyu
Hazırlanışı :
Kişi başına yarımşar adet olmak üzere evde bulunan mevsim meyvelerini soyarak fındık büyüklüğünde doğrayın. Yani dört kişi için iki elma, iki portakal, iki muz vs... Hepsini yarım çay bardağı limon suyu içinde karıştırın. Üzerine bir kaşık toz şeker eklediğiniz su bardağı dolusu konsantre kayısı yada şeftali suyunu gezdirin. Buzdolabında bir saat kadar bekletin. Ayaklı kaselere bölerek servis yapın.
Servis yaparken üzerine isteğe bağlı dövülmüş ceviz ve/veya fındık ekleyebilirsiniz.
NARENCİYE PELTESİ
Malzemeler : (4 kişi için)
2 su bardağı Portakal Suyu
1 su bardağı Greyfurt Suyu
½ Limonun Suyu
4 yemek Kaşığı Nişasta
¾ su bardağı Toz Şeker
1 su bardağı Su
1 yemek kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi
Hazırlanışı :
Portakal, greyfurt ve limonu narenciye sıkacağıyla sıkın. 3 yemek kaşığı nişastayı, 1 su bardağı suda eritin. Meyve suyunun içinde şekeri eritin, portakal kabuğu rendesini ekleyin ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın.
Nişastalı suyu yavaş yavaş, şekerli meyve suyuna ilave edin ve devamlı karıştırın. Pelteniz 5-7 dakika kaynadıktan sonra, koyulaşınca kaselere boşaltın.
Soğuk Servis Yapınız.
PORTAKAL FIRINDA
Malzemeler : (3 kişilik)
3 adet Portakal
2 adet golden elma
1 adet muz
6 adet tarçınlı akide şekeri
1 paket Krem Şanti
1 çorba kaşığı Kakao
Süslemek için antepfıstığı
Hazırlanışı :
Portakalların üzerinden yuvarlak bir şapka kesin. İçlerini oyucu yardımıyla oyun.
Kabuğundan çıkardığınız portakalların suyunu sıkın. Elmaları ve muzu küçük doğrayıp, portakal suyu ile karıştırın.
Akide şekerlerini havanda dövüp, meyvelere ilave edin. Hazırladığınız malzemeyi, portakalların içine doldurun.
Portakalları fırın kaplarına koyun. Orta hararetli fırında 25-30 dakika pişirin. Bu arada krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp, içine kakao atıp çırpın ve buz- dolabında soğutun. Pişen portakalları fırından alıp, ılınmaya bırakın.
Daha sonra üzerlerine krem şanti koyun. File fıstık serpin. Şapkalarını kapatıp, servis yapın.
VİŞNELİ TATLI
Malzemeler : (8 - 10 kişi için)
2 paket bebe bisküvisi
2 paket vanilyalı puding
3,5 bardak vişneli meyve suyu
3 bardak Süt
1 kase dondurulmuş vişne.
Hazırlanışı :
Bir paket vanilyalı pudingi 3 bardak sütle pişirin. Geniş bir cam kaba bebe bisküvilerinin yarısını dizin. Pudingi üzerine yayın..
Üzerine bir kat daha bebe bisküvisi dizin. Bisküvilerin üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri bolca yerleştirin. Kalan pudingi 3,5 bardak vişne suyu ile pişirin. Kaptaki vişnelerin üzerine yayın.
Buzdolabında bir iki saat bekletin. İyice soğuduktan sonra servis yapın.
Bu ölçülerde yapılan tatlı oldukça fazla kişiye yetecek miktarda olduğu için daha az kişi için yapılmak istendiğinde ölçülerin yarısını kullanmak iyi olur.
ZERDE
Malzemeler : (4-6 kişi için)
1 çay bardağı kırıksız iyi cins Pirinç
2 su bardağı Toz Şeker
1 yemek kaşığı Nişasta
5 su bardağı Su
1 tutam Safran (çay kaşığının ucunda)
1 tutam Zerdeçal
Süslemek İçin
Fındık, Fıstık, Kuş Üzümü, Nar Tanesi, Tarçın Tozu, Ağartılmış Badem
Hazırlanışı :
5 bardak suyun içine pirinç konur ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Şeker katılıp, kaynatmaya devam edilir.
Evvelce suda ıslatılıp, eritilmiş safran, zerdeçal (safran bulunamazsa sadece zerdeçal) haşlanan pirincin üstüne dökülür. Kaynamaya bırakılır.
Kaynamakta olan karışıma suda ezilmiş nişasta ilave edilir. Kaynatmaya devam edilir.
Pişmesi biten zerde servis kaselerine alınır. Üzeri süs bölümünde verilenlerden arzu edilenlerle süslenir.
Zerdenin fazla koyu olmaması gerekir. Suyunu ve nişastasının ayarını iyi tutturmak gerekir. Safran'ın da fazla kullanılmaması lazımdır.
Arzuya göre üzerine gülsuyu da konabilir.
Şekerpare
Malzemeler :
Şurup için :
3 su bardağı toz şeker.
3,5 su bardağı su.
Yarım limon suyu.
Hamur için :
5 kahve fincanı un.
10 çorba kaşığı pudra şekeri
2,5 kahve fincanı margarin
1 yumurta
Yarım su bardağı toz badem
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı ceviz içi, şam fıstığı veya badem.
Hazırlanışı :
Derin bir kapta un, pudra şekeri, margarin, yumurta, toz badem, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi veya portakal kabuğu rendesini karıştırıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekillendirin ve yağlanmış tepsiye dizin. Şekerparelerin üzerini istediğinize göre ceviz içi, fındık veya badem ile süsleyin.
Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika kadar pişirin.
Tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatıp şurubu hazırlayın. Limon suyunu ilave edip ateşten alın.
Sıcak şurubu sıcak şekerparelerin üzerine döküp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve servis yapın.
Burma Tatlısı
Malzemeler :
Şurubu İçin :
2 su bardağı toz şeker.
2 su bardağı su.
3 damla limon suyu.
Hamuru için :
15 hazır baklava yufkası
yarım tavuk göğüs eti.
2 tatlı kaşığı tarçın.
1 çay bardağı kuru üzüm.
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi.
Yarım çay bardağı toz şeker.
250 gr. (1 paket) margarin.
Hazırlanışı :
Tavuk etini haşlayıp süzün ve tel tel ayırın. Ceviz, üzüm, tarçın ve tozşekeri ilave ederek karıştırın.
Bir kapta su ile tozşekeri kaynatıp şurubu hazırlayın. Limon suyu ekleyip soğumaya bırakın.
Yufkaları tezgaha sererek eritilmiş margarinle yağlayın. Her birinin uç kısmına hazırlamış olduğunuz harçtan ekleyip oklavaya sarın ve büzerek yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine kalan yağı sürün. Sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak tatlının üzerine soğuk şurubu dökün.
Şurubunu çekip soğuyunca tatlınız servise hazırdır.
Bonbon Tatlısı
Malzemeler :
2 paket bisküvi
1 paket margarin
8 çorba kaşığı tozşeker
1 kaşık limon rendesi
Yarım limon ve portakal suyu
2 çorba kaşığı kakao
Süslemek için :
2 çorba kaşığı çekilmiş şam fıstığı veya fındık.
Hazırlanışı :
Bisküvileri ezerek toz haline getirin.
Margarini eritip toz şekeri ilave edin ve karıştırıp bisküvileri ekleyin. Kakao, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız karışım henüz sıcakken ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin. Dilediğiniz süsleme malzemesine bulayıp servis tabağına yerleştirin.
Not : Süsleme sırasına topların sıcak olmasına dikkat edin. Aksi halde süsleme malzemelerine bulamakta zorluk çekersiniz.
Şirin Kayganak
Malzemeler :
6 yumurta
2 su bardağı pekmez
yarım su bardağı su
yarım su bardağı tozşeker
Kızartmak için
100 gr. Tereyağı
Hazırlanışı :
Yumurtaları çırpın. Tereyağını tavada kızdırın.
Çırpılmış yumurtaları tel süzgeçten geçirerek ince ince kızgın yağa akıtın. Çatalla karıştırarak tel tek olmasını sağlayın.
Pembeleşinceye kadar kızartın. Pekmez, su ve tozşekeri derin bir tavada karıştırıp kaynatın. Ve kızartılmış yumurtanın üzerine gezdirerek dökün. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Dilerseniz ceviz içi ile süsleyip servis yapın.
Nevzine
Malzemeler :
1 paket margarin
1,5 sı bardağı çekilmiş ceviz.
3 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı su
1 çay kaşığı karbonat
Şerbet için :
3 su bardağı toz şeker.
3 su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı :
Un, eritilmiş ılık margarin, ceviz, tahin, yoğurt, su ve karbonatı bir kasede karıştırıp sert bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamuru yağlanmış tepsiye yayıp baklava dilimleri şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin.
Tozşeker ve suyu geniş bir tencerede yarım saat kaynatın. Limon suyunu ilave edip soğumaya bırakın. Fırından çıkardığınız nevzine üzerinde soğuk şerbeti döküp servis yapın.
Kayısı Tatlısı
Malzemeler :
1 kg. iri cins kuru kayısı
Yarım su bardağı toz şeker
8 su bardağı su
Yarım limon suyu
200 gr. ceviz içi
2-3 çorba kaşığı susam
Hazırlanışı :
Kuru kayısıları yıkayın. Bir tencereye alıp toz şeker, su ve limon suyunu ilave edin. Orta ateşte 15 dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Kayısılar soğuduktan sonra kevgirle ayrı bir tabağa alın. Her bir kayısının içine yarım ceviz içi yerleştirip küçük bir tepsiye yan yana dizin. Tencerede kalan şurubu kayısıların üzerine gezdirerek dökün. 1-2 saat bekletin. Kayısı tatlısını servis tabaklarına paylaştırıp, üzerine susam serperek servis yapın.
Portakallı İrmik Tatlısı
Malzemeler :
1,5 su bardağı portakal kabuğu rendesi
1,5 su bardağı portakal suyu
4 su bardağı su
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı toz şeker
Süslemek için
Birkaç portakal dilimi
Hazırlanışı :
Portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, su, irmik ve toz şekeri bir tencereye alıp orta ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Hazırladığınız muhallebiyi yuvarlak ve derin bir kaseye boşaltarak bir gece buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman kaseyi servis tabağına ters çevirerek tatlıyı çıkarın. Portakal dilimleri ile süsleyip dilimleyerek servis yapın.
Hindistan Cevizli Lokum
Malzemeler :
3 çay bardağı pirinç
4 çay bardağı süt.
1 su bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı hindistancevizi rendesi
Hazırlanışı :
Pirinci soğuk su ile ıslatın ve 12 saat bekletin. Süzüp çok az su ilave ederek 15 dakika kadar haşlayın. Pudra şekeri, süt, kuru üzüm ve hindistancevizinin yarısını pirince ekleyin. Sürekli karıştırarak 20-25 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Fırın tepsisini yağlı kağıtla döşeyip hazırladığınız hamuru 2 cm kalınlığında dökün. Donması için en az 6 saat buzdolabında bekletin. Küçük kare parçalar şeklinde kesin. Her parçayı Hindistan cevizi rendesine bulayıp kahve eşliğinde servis yapın.
Lokma
Malzemeler : (4 kişi için)
4 su bardağı un
1 adet yumurta
1-1,5 su bardağı ılık su
Yeteri kadar maya
1 Çay kaşığı tuz
Kızartmak için :
Ayçiçek yağı
Şurup için :
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
½ limon suyu
Hazırlanışı :
Unu eleyin, ortasını havuz gibi açın. Maya, yumurta, ılık su ve tuz koyarak karıştırın.
Boza kıvamında akıcı bir hamur hazırlayın. Hamuru sıcak ortamda ağzı kapalı olarak 20 dakika mayalanması için bekletin. Yeterince mayalandıktan sonra hamur avuç içinde sıkılarak yağa batırılmış çay kaşığı yardımıyla (çay kaşığı ile yapmakta zorlanırsanız, lokma makinesi kullanın) bilye büyüklüğünde parçalar alınıp yağda kızartılır. (Önceden su, şeker ve limon karışımında bir taşım kaynatılarak hazırlanan şurup ılıması için bekletilir. Sonra kullanılır.) Yağdan aldığımız kızarmış hamur ılıtılmış şurubun içerisine atılır ve çok az bekletildikten (şekeri çekinceye kadar) sonra çıkartılır.
|