PAÇA HAŞLAMASI
Malzemeler : (4 kişi için)
12 adet Koyun Paçası
8 bardak Su
2 adet Limon
2 diş Sarımsak
yeterince Tuz
Hazırlanışı :
Paçalar kazınmış ve çatallarının aralarındaki kıl keseleri kesilerek çıkartılmış olmalı ve tütsülenmiş, yıkanmış olmalıdır.
Düdüklü tencereye su ile paçalar, sarımsak ve tuz konur ve 2 saat kaynatılır.
Sonra paçaların içindeki kemikler çıkarılıp, servis tabaklarında suyu ve limon parçası ile servis yapılır.
FIRINDA PATLICANLI KÖFTE
Malzemeler : (4 kişi için)
3 tane Patlıcan
400 gr. Kıyma
2 dilim Ekmek İçi,
1 adet Kuru Soğan
6-7 diş sarımsak
2 adet Domates
2 adet sivribiber
1 çay bardağı Sıvı Yağ
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı Tereyağ
1 çay bardağı Su
Tuz, Kara Biber, Kimyon
Hazırlanışı :
Kıymayı ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve kimyonla yoğurup köfteleri hazırlayın.
Alacalı soyduğunuz patlıcanları kalın dilimler halinde kesin. Sıvı yağı kızdırarak patlıcanları şöyle bir çevirin. Hafifçe rengi dönmüş patlıcanları tepsiye yayıp tuzlayın. Üzerine hazırladığınız köfteleri dizin.
Domatesleri biberleri ve sarımsakları zevkinize göre köftelerin üstüne yerleştirin.Bir çay bardağı suyu bir tatlı kaşığı salça ile karıştırıp gezdirin.bir kaşık tereyağını küçük küçük parçalar halinde serpiştirin.
200 derece fırında köfteler kızarana kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
SALÇALI KÖFTE
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Az Yağlı Dana Kıyması
1 adet Kuru Soğan
1 adet Yumurta
2 adet Domates ya da ½ yemek kaşığı Domates Salçası
2 dilim bayat ekmek içi
1 yemek kaşığı Yağ
2 bardak Su
5-10 sap Maydanoz
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılmış ve suyu sıkılmış ekmek içi, yumurta, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz iyice karıştırılıp yoğrulur. Uzun ve Yassı, parmak köfteler yapılır.
Bu köfteler yağda renkleri hafifçe dönecek kadar kızartılır.
Ayrı bir yerde 1 kaşık yağ ile küçük küçük doğranmış domatesler ya da salça hafifçe öldürülür. Sonra buna 2 bardak su katılır ve az kızartılmış köfteler eklenir. 5-10 dakika kaynatılır.
Arzu edilirse son kaynatma sırasında suyun içine haşlanmış patates, biber, bezelye, havuç gibi sebzeler de ilave edilebilir.
SEBZELİ İNCİK
Malzemeler : (4 kişi için)
200 gr'lık 4 parça Incik
½ kg Arpacık Soğan
2 adet Havuç
3 adet Sivri Biber
2 adet Kereviz
2 adet Kabak
½ Kg Domates
4 diş sarımsak
3 yemek kaşığı Yağ
Tuz, Kara Biber
Hazırlanışı :
Tencereye etlerle beraber yağı, sivribiberi, sarımsağı koyarak üzerini geçeçek kadar su ilavesiyle pişirin.
Diğer tarafta yıkanmış ve kuşbaşı doğranmış havuç, kereviz, kabak ve arpacık soğanı hazırlayın. Etler pişmek üzere iken hazırlanmış çiğ sebzeleri ekleyin. En sonra da kabuğu soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış domatesi koyun. Tuz ve karabiber ilave edip sebzeler ve et iyice yumuşayana kadar pişirip servis yapın.
Sıcak Sıcak Servis yapınız..
SEBZELİ KEBAB
Malzemeler : (4 kişi için)
750 gr Kuşbaşı Et
2 adet Kereviz
1 adet Patates
3 adet Havuç
3 adet Çarliston Biber
1 çay bardağı Konserve Bezelye
10-15 adet haşlanmış Mantar
½ Kg Domates
5 dal Brokoli
Kızartmak için SıvıYağ
Tuz, 1 tatlı kaşığı Kekik ve Kara Biber
Hazırlanışı :
Etleri tuzlu suda haşlayıp, suyunu süzün.
Patates, havuç ve kerevizi küp doğrayın. Biberleri üç parçaya bölün. Ayrı bir yerde tavaya sıvıyağ koyun. Doğradığınız sebzeleri yağda kavurun.
Sebzeleri fırın tepsisinin yarısına yerleştirin. Bezelye, mantar ve brokolileri de ekleyin. Sebzelerin yanına etleri alın. Tane karabiber, tuz ve kekiği de serpin. Yemeğin üzerine rendelenmiş domatesi yayın.
180 derece fırında 20 dakika pişirin.
SEBZELİ KUZU HAŞLAMA
Malzemeler : (6 kişi için)
1 Kg dilimlenmiş Kuzu Budu
1 adet Kuru Soğan
6 adet Patates
3 adet Havuç
3 adet Sivri Biber
5-6 diş Sarımsak
Tuz, Kara Biber
Hazırlanışı :
İri parçalar halinde dilimlenmiş eti düdüklü tencereye koyun.
Soğanı ve biberleri bütün olarak, patatesler küçükse bütün, değilse ikiye üçe bölerek, havucu uzunlamasına dörde keserek etlerin üzerine ekleyin. Dört-beş bardak sıcak su ve tuz, karabiber, kekik ilave edin.
Tencereyi kapatıp, ateşe oturtun. Buhar çıktıktan sonra 25-30 dakika pişirin. Ateşten indirdikten sonra içine ezilmiş sarmısakları karıştırın.
Sebzeyi, eti ve suyu hep birlikte çukur tabaklarda servis yapın.
Dilerseniz kereviz ve limon suyu ekleyebilirsiniz.
Eğer suyundan artarsa biraz un ve yumurta ile terbiye yaparak nefis bir çorba da elde edebilirsiniz.
SEBZELİ ŞİNİTZEL
Malzemeler : (4 kişi için)
1 paket Şinitzel
6 yemek kaşığı Zeytinyağ
6 yemek kaşığı Kaşar Peyniri (rendelenmiş)
1 adet Havuç
1 adet Patates
1 adet Kabak (Taze Fasulye ya da Pırasa da olabilir)
6 adet Taze Soğan
1 sap Maydonoz
Tuz, Karabiber, Kişniş, Köri
Hazırlanışı :
Sebzeleri 10-15 cm. boyunda kalın çubuklar halinde doğrayınız.
Şinitzellerin üzerine ½ yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Her birinin üstüne kişniş, karabiber, köri ve peynir serpin.
Şinitzellerin geniş tarafına, etten 2-3 cm dışarıda kalacak şekilde parmak sebzelerden 2 şer adet taze soğan ve bir sap maydanoz koyup sıkıca sarın.
Açılmaması için kürdanla tutturun. Kalan yağı fırın kabına sürün.
Ruloları kaba sırayla dizip, her taraflarının iyice yağlanması için hafifçe sallayın.
Sebzeli Şinitzellerinizi 200°C'a ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Mercimekli Pilav ile Sıcak Servis yapılırsa çok şık olur.
SIĞIR ETLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI
Malzemeler : (4 kişi için)
700 gr sığır eti
500 gr domates
250 gr kuru soğan,
Zeytinyağ
3 diş Sarımsak
Salça
Maydanoz
Su
Tuz, Kara Biber, Kekik
Hazırlanışı :
Eti küçük küçük doğrayıp, kavurun. Doğranmış domates ve soğanları ilave edin. En son ezdiğiniz sarımsakları ilave edip, 5 dakika daha pişirin. Su ilave edip, kekik, tuz, biber de katarak 1 saat daha pişirin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın. Daha sonra şehriye, su ve maydanozları ekleyin. 15-20 dakika pişirin.
Üzerini Maydanozla süsleyebilirsiniz.
SEFTALİ KÖFTESİ
Malzemeler : (4 kişi için)
1 Kg orta yağlı Koyun Kıyması
1 dilim Bayat Ekmek
2 adet orta büyüklükte Kuru Soğan
1 Kuzu Ciğeri Gömleği
½ demet Maydanoz
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Bayat ekmek diliminin kabuklarını çıkartıp, ıslatın ve avucunuzda sıkın. Kıymayı, ıslatılmış ekmek içi, soğan ve maydanozla birlikte et makinesinde (ya da robotto) 1 kere daha çekin (veya mikserde olabilir). Tuz ve karabiber eklendikten sonra kıymayı yoğurun. Dilerseniz kıymaya ½ çay kaşığı baharatta ekleyebilirsiniz.
Sıcak suda ıslatarak yumuşattığınız kuzu ciğeri gömleğini 6 cm. genişliğinde kare parçalara bölün. Her bir gömlek parçasına 1½ ceviz büyüklüğünde yuvarlanmış köfteleri koyun, küçük yuvarlak şeftali şeklinde bohçalar yapın.
Köfteleri ızgara üzerine düzgün yüzeyleri üste gelecek şekilde dizin. Ateşte yada fırında kurutmadan pişirin.
TALAŞ BÖREĞİ
Malzemeler : (6 kişi için)
4 Bardak Un
5 yemek kaşığı Yağ
1 fincan Zeytinyağı
½ bardak Su
Yeterince Tuz
Talaş İçin Gerekenler
½ kg Kuşbaşı Koyun Eti
2 adet Kuru Soğan
1 yemek kaşığı Yağ
1 adet büyükçe Domates
½ kaşık Salça
1 bardak Su
1 Yumurta Sarısı
Maydanoz
Tuz, Karabiber, Kekik
Hazırlanışı :
Tencereye, kuşbaşı etin yarısı büyüklüğünde doğranmış etler konur. Üstüne çentilmiş soğan, bir kaşık yağ, dökülüp ateş üzerinde suyu çekilinceye kadar kavrulur.
Kavrulmuş etin üzerine hem domates hem de salça konulup biraz daha kavrulur. Bir bardak su ilavesi ile kapağı kapatılmış olarak etler iyice pişirilir. Suyunu çektikten sonra kapağı açılarak üzerine tuz, maydanoz, karabiber, kekik serpilir, karıştırılır, soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta, 4 bardak elenmiş una, tuz ve 1 yemek kaşığı yağ ilave edilerek, ılık su ile katıca bir hamur tutulur. üzerine nemli bir bez örtülerek on beş dakika dinlendirilir.
Bu hamur 6 eşit parçaya bölünür. Her bir parça merdane ile açılır, üzerine yağ sürülür. Biraz daha dinlendirilir. Elde uçlarından çekerek, hazır yufka inceliğine kadar açılır. Ortalarına içler eşit miktarda konularak, bohça gibi dört tarafından dürülerek, yağlanmış tepsiye sıralanır. Üzerlerine çırpılmış yumurtanın sarısı sürülerek fırına verilir. üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınır ve kesilerek servis yapılır.
Sıcakken servis yapınız
|